Dubbele Koppeling - Sociocratie NL

Het nut van hiërarchie

Vaak wordt hiërarchie geassocieerd met ondergeschiktheid. Anderen vertellen je hoe je je werk moet doen, en dat kun je niet corrigeren. Maar is hiërarchie ingebed in een sociocratische kringstructuur, dan kun je dat wél, en tegelijkertijd profiteren van de voordelen van hiërarchie (ja, die zijn er).
Jan van Oudenaarden - directeur HVO Primair

10 jaar SKM in je organisatie: Zelfstandig en samen tegelijk

De docenten van HVO Primair zijn heel autonoom in hun werk, en ze geven allemaal op verschillende scholen les. Dankzij de kringvergaderingen ervaren ze toch een gevoel van ‘samen’: ze weten wat er speelt in hun organisatie en maken met elkaar beleid.
Sjoerd Romme - Quest for Professionalism SCN

Leesvoer: Prijs voor The Quest of Professionalism

Het boek The Quest for Professionalism, heeft een Europese prijs gewonnen. Het boek is een pleidooi voor professionalisering van management en ruimt een belangrijke plaats in voor SKM, heeft een Europese prijs gewonnen. En in het tijdschrift Genoeg verscheen een artikel over samenwerking, met aandacht voor SKM.
Groepsfoto - TSG - meeting
,

The Sociocracy Group: Nieuwe Vestigingen

Er zijn momenteel initiatieven voor vestigingen van The Sociocracy Group (TSG) in Duitsland, Zwitserland, Spanje, Portugal, Korea, India en Chili. Zo wordt TSG, waartoe ook het Nederlandse Centrum behoort, steeds groter. Dit najaar kwamen 25 professionals bij elkaar, onder meer om oprichtingsstrategieën te bespreken.
Gerard Endenburg legt SKM uit

Filmpjes: SKM uitgelegd door Endenburg

De Gerard Endenburg Foundation heeft zes filmpjes laten maken. Daarin legt Gerard Endenburg kort en bondig, als een echte Rotterdammer, uit hoe de 4 basisregels van zijn methode werken.
start_small

Sociocratie in het klein

Ook als je niet in een sociocratische organisatie werkt, kan je de principes van sociocratie in het klein proberen toe te passen. Hier onder een aantal tips voor dingen die je gewoon eens kan proberen.
Credit: Marion Vrijburg

Improve Your Meeting

Dit is het derde artikel in onze serie over effectief vergaderen: wat kun je concreet doen om de kwaliteit van vergaderingen te verbeteren? In dit artikel een kijkje achter de schermen / in de gereedschapskist van een sociocratisch gespreksleider.
Beter samenwerken scheelt geld - in de bouw SCN

Beter samenwerken scheelt geld

Veel missers zijn te voorkomen door betere samenwerking. In de bouw zou dat zomaar 6 miljard euro per jaar kunnen schelen, schatten kenners.
Tip 3 - SCN

Tip: Een neutrale voorzitter

Waarom zou een leidinggevende ook automatisch vergaderingen voorzitten? Drie redenen om dat over te dragen aan een teamlid.