Sociocratische gespreksleiding

Om zorgvuldig en overzichtelijk besluiten te nemen, kent de SKM drie soorten rondes: de beeld-, menings- en besluitvormingsronde. Als gespreksleider moet je bepalen hoe je die zo goed mogelijk inzet. Hoe bepaal je dat, zodat de creativiteit gaat borrelen?

De functie van gespreksleider is een hele belangrijke in de sociocratische vergadering. Je bewaakt de structuur van het gesprek, zodat kringleden optimaal creatief kunnen worden en er goede besluiten uitkomen. Je kent natuurlijk de theorie. De beeldvormende ronde over een voorstel is voor het verduidelijken van het onderwerp. In de meningsvormende ronde zegt elk kringlid wat hij van het voorstel vindt; en in de besluitvorming gaat het om het krijgen van consent voor een voorstel of het genereren van alternatieve voorstellen.

Maar elke ronde heeft zo zijn vragen. In de beeldvorming komen toch al vaak meningen op tafel, waar men op wil reageren. Voor je het weet, ben je te vroeg in de volgende ronde beland. Dat kun je als gespreksleider beter voorkomen. En bij de meningsvorming kunnen standpunten ver uit elkaar liggen. Kringleden kijken naar jou: jij moet maar met een voorstel komen. Maar jij wil graag dat de kríng creatief wordt, daar zit iedereen voor bij elkaar. En hoe ga je om met het ‘geen consent’ dat in de besluitvorming steeds blijft klinken? Moet je dan terug naar de meningsvorming, of gaat het onderwerp naar de naasthogere kring?

Geen standaardantwoorden
Allemaal situaties waar je als gespreksleider in de kringvergadering mee te maken krijgt. Standaardantwoorden zijn er niet op te geven. Het is als met autorijden, dat kun je ook niet uit een boekje leren. Je moet onder begeleiding achter het stuur, met een instructeur die met zijn eigen rempedaal kan ingrijpen in jouw stuurmanskunst.
Zo is het ook met kringvergaderingen leiden. Dat krijg je beter in de vingers als je feedback ontvangt van ervaren gespreksleiders. Je profiteert van hun knowhow en van het fingerspitzengefühl dat ze in de loop van de jaren hebben ontwikkeld. Ze laten je profiteren van hun gevoel voor timing: deze ronde nu beter kort houden, geef bij die andere ronde meer ruimte. Ze leggen uit waarom het goed kan zijn terug te keren van een meningsvormende naar een beeldvormende ronde. En, heel belangrijk, hoe je de kringleden kunt helpen creatief te worden en nieuwe voorstellen te bedenken.

Een betere gespreksleider worden

Speciaal voor gespreksleiders organiseert het Sociocratisch Centrum intervisiebijeenkomsten. Daarin leid je onder toeziend oog van een van onze trainers de kringleden van die dag een deel van een kringvergadering. Onze trainers zijn door de wol geverfd, ze geven meteen advies als ze dat nodig lijkt. Zo leer je al doende. Bovendien kun je ervaringen uitwisselen met collega-gespreksleiders van andere organisaties. Dat biedt een nieuwe kijk op de vergadercultuur in je eigen organisatie en je eigen manier van vergaderingen leiden.

Ga nu snel aan de slag!

Op 14 maart 2017  is de volgende training voor gespreksleiders. Kijk hier om uit te zoeken of het iets voor je is. Of bel Jan Klomp, 010-4523289. Mailen kan ook: jklomp@sociocratie.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *