Peter Richtsteig | Sociocratisch Centrum Nederland

Peter Richtsteig

The Sociocracy Group

Nieuwe vestiging in Duitsland

En dat is zeven! Vorige maand startte het Soziokratie Zentrum Deutschland, de zevende vestiging van The Sociocracy Group. Mede-initiatiefnemer Peter Richtsteig: ‘Ik hoop dat eind dit jaar 30 tot 50 adviseurs zich bij ons hebben aangesloten.’

Andere vestigingen van The Sociocracy Group zijn te vinden in Nederland, België, Frankrijk, Oostenrijk, Canada en de VS. Peter Richtsteig is een van de initiatiefnemers van Soziokratie Zentrum Deutschland (SZD). Hij werkt als zelfstandig consultant in de IT. In die sector ziet hij goede mogelijkheden voor sociocratie.

Sociocratie in Duitse Silicon Valley

Peter Richtsteig: ‘In Frankfurt en ten zuiden van deze stad zitten meer dan 40.000 IT-bedrijven. Ze noemen het wel het Silicon Valley van Duitsland. Veel bedrijven daar experimenteren met nieuwe manieren van werken, om sneller samen te leren. Agile werken is populair, je vergadert dan anders. Maar hoe je besluit, dat laatste stapje zit er niet in. Dan komen sociocratie en consent in beeld.’

Duurzaam organiseren en samenwerken is wat de 12 initiatiefnemers van de Duitse vestiging bindt. Richtsteig: ‘De meesten van ons kennen elkaar van cursussen bij het Oostenrijkse Sociocratisch Centrum. We zeiden tegen elkaar: zoiets zouden we bij ons ook moeten hebben.’ De trainers en adviseurs wonen en werken in heel Duitsland. Hun Centrum heeft nog geen fysieke ankerplaats.

‘Sociocratie is simpeler dan holacracy’

Richtsteig heeft altijd al veel belangstelling gehad voor nieuwe manieren van werken, zodat mensen en organisaties beter functioneren. Eerst maakte hij kennis met holacracy. ‘Maar dat vond ik uiteindelijk te ingewikkeld, met veel heel precieze regels.’ Hij ging op zoek naar een alternatief.

Dat werd sociocratie. Richtsteig vond het makkelijker toe te passen – en goedkoper. Hij volgde een cursus gespreksleiding in Oostenrijk en ging het consent gebruiken: in zijn werk en in een vereniging waar hij in het bestuur zat. Iedereen was blij met de vlottere manier van beslissen.

Duitsland Groep | Sociocratisch Centrum Nederland

Staatsieportret van de grondleggers van het Duitse Centrum en hun gasten. Vooraan in rode trui: Peter Richtsteig.

‘Een werkbaar alternatief’

‘Wezenlijk aan sociocratie vind ik dat het een werkbaar alternatief is. Besluit je democratisch, dan is er altijd een partij die verliest en dus geen zin heeft in het besluit. Doe je het met consensus, dan duurt het eindeloos. Met sociocratie heb je iets dat én snel genoeg werkt én dat niemand buitensluit.’

Cursussen in Duitsland

Alle 12 adviseurs en trainers van het Soziokratie Zentrum Deutschland zijn bezig met hun certificering tot sociocratisch opleider dan wel adviseur. Een aantal is al gecertificeerd. Deze mensen geven dit jaar in Duitsland modules gespreksleiding en samenwerken in een team, vijf stuks dit jaar. Eind dit jaar hoopt Richtsteig dat 30 tot 50 adviseurs zich hebben verbonden aan het Duitse Centrum.

Wij van het Sociocratisch Centrum Nederland zijn blij dat er weer een plek is bij gekomen waar mensen kennis kunnen maken met sociocratie, en zo samen tot duurzame samenwerking kunnen komen. We wensen onze collega’s veel succes. Dat hun Zentrum tot grote bloei moge komen!

Soziokratie.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *