Een open brief over de Brexit

Eind juni vond de Internationale Conferentie over sociocratie plaats, in Wenen ditmaal. De uitslag van het Britse EU-referendum inspireerde deelnemers tot een open brief, die de Britten oproept de of-of-besluitvorming te laten voor wat die is, en met elkaar in gesprek te gaan over de argumenten.

Alternatief voor Brexit

Tijdens deze dagen, waarvoor ruim zeventig deelnemers uit alle hoeken van de wereld naar Wenen waren gereis, werd ook bekend dat de uitslag van het Britse referendum over EU-lidmaatschap nipt was gewonnen door de ‘nee’-stemmers. Daar spraken de deelnemers natuurlijk flink over. Want als je ondergedompeld bent in sociocratische sferen, dan komt een of-of-vraag nogal onbeholpen over. Hij laat geen ruimte voor nuance, voor het laten ontstaan van nieuwe oplossingen.

Wie sociocratie kent, weet: het kan anders! Namelijk en-en. Als je je verdiept in elkaars argumenten voor en tegen, kun je tot creatievere oplossingen komen en samen blijven optrekken.

Vandaar dat tijdens de conferentie in Wenen een open brief werd opgesteld met deze boodschap. Die noemde ook de diepere vraag onder het referendum: hoe kunnen landen samenwerken in een overkoepelende Europese organisatie als de EU en tegelijkertijd hun soevereiniteit behouden.

Ook op die vraag biedt de SKM een inspirerend antwoord.

De brief staat hier. Leest en deelt hem!

De lieflijke tuin van Pomali

Paradijsje gered dankzij sociocratie

Op het programma stonden verder, zoals elk jaar, lezingen en workshops over sociocratie. Gecertificeerde en bijna-gecertificeerde scholings- en organisatiedeskundigen wisselden ervaringen uit. Ook presenteerden zich onder meer een zestal sociocratische projecten in Oostenrijk. Onder andere Cohousing Pomali en de landbouwcoöperatie Gela Ochsenherz. Tijdens de voorbereiding van Pomali viel het project bijna uit elkaar, maar het werd gered met hulp van de SKM. Nu is het een paradijselijk gelegen woongemeenschap op een uur rijden van Wenen. Grote gemeenschapsruimten, een eigen supermarktje en een flinke vijver waarin je kunt zwemmen.

Meer lucht voor de bedrijfsleider

Gela Ochsenherz is een landbouwcoöperatie van 350 consumenten en een landbouwbedrijf met elf medewerkers. De SKM hielp de besluitvorming efficiënter te organiseren, de betrokkenheid van medewerkers te vergroten en daardoor de bedrijfsleider te ontlasten.

30 juni 2016.