Leesvoer
Beter samenwerken in bouw en gezondheidszorg

Een artikel in Het Parool deze zomer over ‘toegepast wetenschappelijk actie-onderzoek’ dat samenwerking in de bouwwereld verbetert. Die manier van werken is gebaseerd op sociocratische principes. En het vakblad Stroomlijn, van en voor zorgverleners in het centrum van het land, tekende lovende woorden op over SKM in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda.

In het interview haalt Ravesloot onder meer zijn ervaringen aan in de Haagse wijk Duindorp. Die moest energieneutraal worden, maar het boterde niet zo tussen bewoners en politiek. Ravesloot hielp het project vlottrekken, met dank aan onder meer SKM. ‘Zolang er één persoon tegen is, weet je dat het proces nog niet goed genoeg is’, aldus Ravesloot in het artikel. ‘Door gelijkwaardige samenwerking krijgt de gebruiker meer invloed op het eindresultaat.’

Het artikel is in de digitale krantenkiosk Blendle te lezen via deze link (een Blendle-account is wel nodig).

Het vakblad Stroomlijn bracht vorige maand een verhaal over het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Een koepeloverleg van verschillende bestuurlijke eenheden vergaderde voor het eerst sociocratisch. ‘We hoorden heel veel nieuwe dingen en verrassende meningen.’ Het verhaal staat hier.