Zo gaat-ie beter

Sociocratisch werken is een vak apart. Daarom in elke Argumenten een tip om nog meer profijt te halen uit SKM. Deze keer: over de goede grootte voor een kring, zodat je lekker overlegt.

Werk je sociocratisch, dan neem je beleidsbesluiten in de kring. Maar wat is een fijne grootte? Een methode als agile vindt tussen 7 en 12 mensen ideaal. Andere vergaderexperts houden het op maximaal 8: hoe minder mensen meedoen, hoe sneller je kunt besluiten, vinden zij.

12 mensen werkt lekker

Vanuit oogpunt van groepsdynamica werkt een maximum aantal van 12 mensen vaak prima, is onze ervaring. Het aantal standpunten is vaak overzichtelijk. En in een ronde duurt het niet zo lang eer je het woord krijgt.

Maar je team kan groter zijn, of kleiner. Wat dan?

Meer dan 12

Ga je vergaderen op sociocratische wijze en heeft je kring veel deelnemers, begin dan gewoon met ze allemaal. Vaak is na een paar vergadering wel duidelijk of er écht een gezamenlijke doelstelling is. Is dat inderdaad zo, dan moet iedereen zich verbaal een beetje insnoeren. Meer vergaderdiscipline dus! Een paar tips hiervoor:

  • Houd de openingsronde kort. Echt kort. Één of twee zinnen per deelnemer. Op die manier duurt een ronde met 20, 25 mensen maar een paar minuten. Genoeg om te weten hoe iedereen erbij zit, en of hij nog opmerkingen heeft over de agenda. Zelfde geldt voor de slotronde.
  • Als je het met eerdere sprekers eens bent, zeg dat dan in plaats van die informatie nog eens in je eigen woorden te herhalen.

Maak de kring kleiner

Soms blijkt na een paar vergaderingen dat een kring twee of meer duidelijk te onderscheiden doelen heeft. Er is dan geen gezamenlijke doelstelling. Agendapunten zijn dan niet voor iedereen even belangrijk. Dan is het effectiever om de kring op te splitsen.

Wij zien dit weleens bij grote kringen die zijn gevormd op basis van regio’s. Alle mensen uit die regio zitten dan in één kring. Als die kringen elk hun specifieke kwesties hebben, kan het handiger zijn om zo’n regiokring op te delen in subregiokringen. De leidinggevenden van die nieuwe kringen kunnen dan zitting nemen in de regiokring, mét afgevaardigden uit hun eigen kring natuurlijk.

Minder dan 12

Met zijn tweeën of drieën een kring vormen, dat komt ook voor. Mensen zijn dat niet gewend. Ze vragen zich af: ben je niet met te weinig dan? Nee, dat ben je niet. Tenminste, als je met dat kleine clubje een eigen gezamenlijke doelstelling hebt en een eigen beslisdomein. Dan kun je een kring vormen. Met een paar mensen kun je snel werken, snel de diepte in. Mocht je informatie missen, geen nood. Ook in grote kringen komt dat voor. Die kun je uit andere kringen betrekken (een kwestie van goed voorbereiden of van actiepunten uitvoeren).

Doe wat goed werkt – voor jou

Dé ideale kringgrootte voor een sociocratische kring bestaat niet. Het hangt af van je organisatie. Niemand kan vooraf zeggen: jouw kring is te groot of te klein. Heb je als kring een eigen beslisdomein en gezamenlijk doel, dan kun je beginnen en tijdens de rit altijd nog de bakens verzetten. Succes!

Vragen over jouw kringgrootte? Wij kunnen je helpen je vergaderingen efficiënter te organiseren. Onze cursus Efficiënter vergaderen start op 2 mei. De Oriëntatiecursus, met aandacht voor kringstructuren, start ook op 2 mei.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *