Ik ga akkoord met de voorwaarden en het privacybeleid

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief >>

Sociocratie begint bij jezelf

Sociocratie is geen duizend-dingen-doekje dat ook nog zelf veegt. Het biedt randvoorwaarden voor gelijkwaardigheid bij besluitvorming, maar daar moet je zelf ook wat voor doen. Je eigen afwegingen durven maken bijvoorbeeld.

An open letter

An open letter to all who are involved in the decision making about the connection of Great Britain and all of other countries in the EU: Dear citizens and leaders of Great Britain, dear citizens and leaders of all other...

Zelfstandig en samen tegelijk

Voor zzp’ers die willen samenwerken, is er nu de sociocratische coöperatie. Voordeel: je beslist niet meer bij meerderheid, maar met consent. Ervaringsdeskundige Hanneke Schmeink van SpringPartner legt het uit.

Interview Monique Wösten in InVorm

Monique Wösten is directeur van Het Buitenschoolse Net en Kidsintown, twee instellingen voor kinderopvang. Ze vallen op door hun sociocratische organisatievorm. "Niet macht is belangrijk, maar kracht!"

Consentspel te koop

Om de Sociocratische Besluitvormingsmethode op een speelse manier te leren kennen is het consentspel ontwikkeld. Door middel van Consentspelbijeenkomsten, kunt u er mee kennismaken. Nu ook te koop!

Alternatief voor de OR bij de politie

Een club van slimme financiële speurders gebruikt sociocratie om medezeggenschap vorm te geven. Hennie Verbeek-Kusters, hoofd van de Financial Intelligence Unit-Nederland: ‘Er komt nu meer kennis boven tafel.’
,

Management moet professie worden

Circular organizing kan helpen management professioneler te maken, zodat organisaties beter presteren. Daar heeft ook de samenleving baat bij. Dat schrijft hoogleraar Sjoerd Romme in The Quest for Professionalism.

Burgers en overheid

Waarom mensen referenda willen, is wel begrijpelijk. Alleen: een referendum is geen gesprek. Bovendien: de piloot vraagt passagiers toch ook niet of de straalmotoren van zijn vliegtuig in orde zijn?

Leesvoer

Dankzij sociocratie kon Het Buitenschoolse Net de crisis aan: aanpassingen die nodig waren konden vorm krijgen zonder weerstand. Medewerkers gaan ook met meer plezier naar hun werk dan elders in de kinderopvang.

Sociocratie in de Kinderopvang

Inspraak niet via een OR, maar via de sociocratische kringorganisatiemethode: Het Buitenschoolse Net kreeg er toestemming voor van de SER. Over besluitvorming die zowel top-down als bottom-up plaatsvindt.

Workshop overheidsinstelling

Ik heb gisteren, samen met collega Annewiek, een workshop verzorgd bij een grote overheidsorganisatie. Eerder heb ik deze workshop verzorgd bij een afdeling en nu bij het MT.

Beter samenwerken in het onderwijs

Zinnige vergaderingen, de werkvloer regeert mee: het kan ook op uw school! Op 3 februari vertelde schooldirecteur Bert Lambeck hoe werken met de SKM de samenwerking op en tussen scholen heeft verbeterd.