Slow Agile | Sociocratisch Centrum Nederland

SlowAgile

Even vertragen in een snelle wereld

Agile werken is snel, flexibel, energiek. Maar soms vragen problemen meer tijd om op te lossen, anders blijf je er last van houden. SlowAgile, een tool met sociocratische elementen, kan je helpen. En daarna weer volle kracht vooruit!

Door Rob van der Eyden

Dit voorjaar zaten we met een paar agile coaches en sociocratisch adviseurs te praten, om te verkennen in hoeverre onze manieren van werken elkaar konden versterken. Eén agile coach zei:

‘Ik heb die sociocratische methode zelf ervaren en het sprak me erg aan. Het lijkt me een goede aanvulling op de agile technieken die we al gebruiken. Toch heb ik het nog niet in mijn eigen teams ingezet. Ik wil wel, maar …’

Een ander zei: ‘De squads waarmee ik werk zijn jong, snel, energiek en flexibel. Even een half uurtje overleggen prima, maar daarna snel weer gewoon aan de slag. Dat werkt over algemeen ook prima. En dan moet ik gaan voorstellen om meer tijd te nemen, in rondes te werken, besluiten op basis van consent te nemen? Dat voelt zwaar, traag, ouderwets. Ze zien me aankomen.’

Dat begon niet heel veelbelovend…

Te snel, te onzorgvuldig

Maar toen we ervaringen uit begonnen te wisselen, bleek nog iets heel anders. In de agile teams ging het soms ook té snel, gehaast, vluchtig, ongeduldig en onzorgvuldig.

In het samenwerken stuit je nou eenmaal af en toe op onderwerpen die je niet even snel kunt aftikken. Fundamenteler onderwerpen, die echt in de weg gaan zitten als ze niet worden opgelost. Die meer tijd en zorgvuldigheid van je vragen.

Juist in die situaties is het belangrijk om ieders perspectief een gelijkwaardige plek te geven en op basis daarvan samen tot een helder besluit te komen.

En daar ontstond het idee van SlowAgile.

SlowAgile als een sociocratisch geïnspireerde facilitation tool, die je kunt inzetten om op zorgvuldige wijze met je team tot een gezamenlijk besluit te komen: tijdens de Sprint Planning, de Retrospective of als er tijdens een sprint een complex, knellend of urgent probleem opkomt.

Vertragen kan tijd beparen

SlowAgile biedt de rust en zorgvuldigheid om die kwestie met elkaar, vanuit ieders perspectief, te bespreken en op te lossen. Het is een praktische gesprekstechniek. Hij omvat zowel de voorbereiding van de meeting (agendering, omschrijving van het onderwerp, gevraagde voorbereiding) als de meeting zelf (rol van gespreksleider, onderscheid in beeld-, menings- en besluitvorming, gebruik van rondes, consentbesluitvorming, etc).

We werden enthousiast van de mogelijkheden die we zagen. Wat eerst een nadeel leek van sociocratie (te traag, te zwaar) werd juist de kracht ervan: even rust en zorgvuldigheid creëren binnen een dynamische agile omgeving, als een belangrijk thema daarom vraagt.

En vervolgens weer in volle vaart vooruit.

En nu zijn we nieuwsgierig: ervaar je in jouw praktijk ook weleens de behoefte aan ‘vertragen binnen agile’? In welke situaties in het verleden had het goed van pas kunnen komen? Zie je mogelijkheden om het gewoon eens uit te proberen?

Wat zijn jouw ervaringen?

Wij, het groepje agile coaches en sociocratisch organisatiedeskundigen, nodigen je graag uit voor een Meetup. Om ervaringen uit te wisselen, de tool (zoals we die nu zien) toe te lichten en ermee te werken. Op basis daarvan kun je de tool binnen je eigen organisatie uitproberen. Zelfstandig of met hulp van een meer ervaren gespreksleider.

We willen graag de meerwaarde onderzoeken van SlowAgile. Wat gaat er anders als je deze tool gebruikt, wat levert het op? Misschien kan SlowAgile zich ontwikkelen tot een mooie aanvulling op het al bestaande agile instrumentarium. En daarmee bijdragen aan de doorlopende ontwikkeling van de agile community.

1 antwoord
  1. Rob van der Eyden
    Rob van der Eyden zegt:

    We nodigen je dan graag uit voor een Meetup / Masterclass om de tool toe te lichten en zelf te ervaren. Op basis daarvan kan je de methode binnen je eigen organisatie één of een aantal keer uitproberen. Zelfstandig of eventueel met hulp van een meer ervaren gespreksleider. Van ieder experiment maken we graag een korte evaluatie. Vervolgens kunnen we alle ervaringen verzamelen, evalueren, delen en door ontwikkelen. En daarmee bijdragen aan de doorlopende ontwikkeling van de Agile community.

    Belangstelling? Let me know.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *