Cover Media | Sociocratisch Centrum Nederland

Lezen & kijken

SKM in de media

Sociocratie in een strip! Plus een artikel over hoe formeren met consent uitpakte in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. En een bericht (plus filmpje ) over een Frans bedrijf met 160 medewerkers dat sociocratie invoert.

En wie dook daar op in een stripboek over het nieuwe organiseren?

Tussen namen als Peter Senge en zijn lerende organisatie, Tom Peters en zijn zelfsturende teams, en de al wat oudere Y-theorie (participatief leiderschap) van Douglas McGregor, stond daar, op pagina 30, Gerard Endenburg met zijn sociocratische kringen. Hoe de auteur tot deze vermelding kwam, hopen we in een volgende editie van Argumenten te melden. Wat we wel al weten, is dat Benoist Simmat een Frans economisch journalist is. Hij maakte een aantal stripboeken over economie. En een over wijn (maar ook die had een economische inslag).

Formeren met consent

Het artikel over formeren met consent verscheen in het tijdschrift Binnenlands Bestuur, in januari. Met formeren kun je vóór de gemeenteraadsverkiezingen al beginnen, en dan graag met consent. Dat zegt Hugo Prakke, fractievoorzitter en lijsttrekker van D66 in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Hugo Prakke spreekt uit ervaring. In 2014 waren de verhoudingen in de gemeenteraad penibel en de kloof tussen burgers en politiek duidelijk voelbaar. Dat moest anders vond de raad, en ze vroeg burgers hoe dat voor elkaar te krijgen was. De Bruggenbouwers, een aantal betrokken burgers, suggereerde gebruik van het consentbeginsel, en zo geschiedde. Hoe dat afliep, staat beschreven in het uitgebreide artikel in Binnenlands Bestuur. Ook Rob van der Eyden, partner van het Sociocratisch Centrum en betrokken bij diverse initiatieven voor vernieuwing van het openbaar bestuur, komt aan het woord.

Sociocratie in Frankrijk

In Le Mans heeft heeft het bedrijf Cosme, fabrikant van fijne vleeswaren, sociocratie ingevoerd. Dit gebeurde onder leiding van Hélène Dorval, van de Franse vestiging van The Sociocracy Group. Bij Cosme werken 160 mensen, ze produceren onder meer 400 ton rillettes per jaar. Rillettes zijn een Franse vleesspecialiteit, een mengsel van vlees en vet waarin de structuur van vlees nog goed te herkennen is – het is dus geen paté. Het artikel is van eind vorig jaar en verscheen in dagblad Ouest-France (ja, in het Frans dus). Er is ook een filmpje bij.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *