Corrie Kerssies

Coaching

Een leraar voor jou alleen

Coaching van een ervaren kracht helpt je vooruit. Of je nu sociocratisch gespreksleider bent, afgevaardigde of leidinggevende: je leert meteen wat je nodig hebt. En van die verbeteringen profiteert je hele team.

Je vergadert al een tijdje sociocratisch, maar het blijft moeilijk om telkens de hele agenda af te handelen. Je pijnigt je hersens: hoe krijg je een keer alles af binnen de tijd? Of je vraagt je af hoe je als gespreksleider de creativiteit van de kringleden nog meer kunt prikkelen, want nu is het soms een beetje een tamme boel. Of je wil op eigen houtje met sociocratie aan de slag, en daar hulp bij krijgen. Want je overziet niet goed waar je aan begint, je weet niet wat je nog allemaal niet weet.

Wat kun je dan doen?

Je kunt een coach in de arm nemen, van het Sociocratisch Centrum. Die komt bij je langs en bekijkt samen met jou waar je aandacht aan wil besteden. En dan gaan we daar mee aan de slag. Dankzij coaching leer je precies wat jij nodig hebt, in sneltreinvaart. Ruis is er niet bij, het gaat om jouw situatie. Resultaat: je gaat met sprongen vooruit.

Niet leren uit een boekje, maar in de praktijk

Neem Corrie Kerssies, leidinggevende bij het Cliënten Informatie Punt van de ggz in Amsterdam. Zij wilde de vrijwilligers in haar organisatie een gelijkwaardige inbreng in vergaderingen garanderen. Dit omdat een eerder besluit over hun hoofden heen, voor een verhuizing, niet goed had uitgepakt. Een zoektocht op internet bracht haar bij sociocratie.

‘Sociocratie sprong eruit, omdat het de enige manier van werken is die gelijkwaardigheid brengt.’, zegt Kerssies. ‘Daarom wilde ik ermee aan de slag.’ Maar zonder professionele hulp wilde ze het niet. Ze had al hulp gehad van iemand die wel van sociocratie wist, maar niet wist hoe ze het anderen moest leren. Dat had bij haar medewerkers en bij de vrijwilligers tot frustratie geleid. Deskundige hulp was nu geboden. En dan niet uit een boekje, want een boekje trekt niet aan de rem als je de fout in gaat. Een méns, dat wilde Corrie Kerssies.

En dus maakte Kerssies kennis met trainer Jan Klomp van het Sociocratisch Centrum. Hij gaf haar coaching voorafgaand aan haar volgende vergadering. Hij hielp met het opdelen van de besluitvorming in verschillende fases: de beeld- menings- en besluitvorming.

Praktisch advies, goed toe te passen

‘Dat maakte alle informatie tijdens de vergadering al veel gestructureerder’, zegt Corrie Kerssies. ‘We hadden bijvoorbeeld de keuze voor een nieuw registratieprogramma op de agenda staan. Met hulp van die rondes konden we heel goed de voor- en nadelen van verschillende registratieprogramma’s op een rij zetten. Zonder die rondes was het een rommeltje geworden. Uiteindelijk konden we een goede keuze maken voor een nieuw programma.’

Maar sommige dingen bleef Corrie Kerssies moeilijk vinden, ook mét coaching buiten de vergadering. ‘Ik bleef het bijvoorbeeld moeilijk vinden om mensen te corrigeren als ze te lang aan het woord waren. In de vergadering lukte het niet goed om het advies van Jan Klomp toe te passen.’

De coach doet voor, jij kijkt de kunst af

Toen kwam Jan Klomp bij de vergadering zitten. Hij liet zien hoe je zo’n spreker met zachte hand kunt bijsturen. Heel kalm (‘Jan is een stevige persoonlijkheid’, zegt Kerssies glimlachend) toch gewoon iemand onderbreken, samenvatten wat hij of zij zegt, vragen of dat klopt, en dan het woord geven aan de volgende. ‘Jan deed het voor en ik kon de kunst afkijken’, zegt Corrie Kerssies. ‘Daarna heb ik het zelf ook gedaan en het was niet zo moeilijk als ik dacht. En het werkte goed, ik was er gewoon verbaasd over.’

Bijkomend voordeel van Jan Klomps aanwezigheid in de kring: zijn uitleg over sociocratie kwam niet alleen terecht bij Kerssies, maar ook bij de andere kringleden. ‘We leerden er allemaal van’, zegt ze tevreden. Maar zijzelf vooral. ‘Jan was me tot steun’, zegt ze. ‘Hij gaf me adviezen die ik meteen kon toepassen. Ik vond het heel prettig dat hij erbij was.’

Coaching: jij beslist over het hoe en wat

Besluit je een coach in de arm te nemen, dan kun je zelf bepalen hoeveel coaching je nodig hebt. Net als voor welke rol. Je kunt hulp krijgen als leidinggevende, of als afgevaardigde. Of als gespreksleider, zoals Corrie Kerssies. Voordeel van coaching is ook dat je precies leert wat je nodig hebt. Je verliest dus geen tijd, het is heel efficiënt.

En hoe gaat het nu, in de vergaderingen? ‘Heel goed’, zegt Corrie Kerssies goedkeurend. ‘Ze leveren veel meer op. Er zijn meer besluiten genomen en meer afspraken gemaakt. En we zijn in gesprek over verdere opbouw van een kringstructuur voor onze organisatie.’

Coaching is een makkelijke manier om snel beter te leren werken met sociocratie. Je doet het op een moment dat jij kiest, en je werkt aan dingen die jij nodig hebt. Ook met sprongen vooruitgaan? Het begint met één telefoontje of mailtje. Bel 010-4523289 of mail Agnes Goldenbeld, agoldenbeld@sociocratie.nl.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*