Oproep: formeren met consent

Geïnspireerd door sociocratie bepaalden alle partijen van gemeente Heuvelrug in 2014 het raadsakkoord met consent. Hun positieve ervaringen zijn reden om de landelijke partijen te vragen hetzelfde te doen.

We hebben al vaker bericht over de manier waarop gemeente Utrechtse Heuvelrug de afgelopen jaren actief probeert de kloof tussen de burger en de politiek te dichten door andere vormen van overleg, participatie en besluitvorming .

Onlangs heeft burgemeester Naafs zijn ervaringen gedeeld in een essay in Binnenlands Bestuur. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 bepaalden alle in de gemeenteraad gekozen partijen samen het raadsakkoord op basis van consent (één van de basisprincipes van sociocratie). Het essay eindigt met de vraag welke landelijke fractievoorzitters – op basis van de positieve ervaringen in de Heuvelrug- hetzelfde pad durven kiezen in de kabinetsformatie na de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 maart aanstaande.

Jan Broekgaarden, de drijvende kracht achter de aanpak van gemeente Heuvelrug, en Rob van der Eyden van het Sociocratisch Centrum hebben deze week alle lijsttrekkers benaderd met een oproep voor landelijk #formerenmetconsent.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*