TRAINING

Sociocratisch leiden van organisaties

‘Als we in mijn organisatie sociocratisch gaan werken, gaan we beslissingen nemen met het hele team. Wat blijft er dan voor mij als directeur nog over om te doen?’ Nou, meer dan genoeg. Jouw kennis is net zo hard nodig als die van ieder ander.

Leestijd: 2 minuten

In de training Sociocratisch leiden van organisaties verdiep je je in wat de sociocratiche methode kan betekenen voor jouw organisatie. De training gaat een stap verder dan de trainingen over sociocratisch vergaderen. Dit keer zoom je verder uit: van de vergadertafel naar je hele organisatie, en naar de relatie tussen je organisatie en de samenleving.

Schakelen tussen rollen
Na afloop weet je beter wat sociocratie betekent voor je eigen omgang met macht en met besluitvorming. Hoe je bijvoorbeeld kunt schakelen tussen je rol als leidinggevende in de lijnstructuur en in de sociocratische kringstructuur (hint: in de ene heb je mandaat om knopen door te hakken in je eentje, en in de andere geldt het consent).

Eerste schets van implementatie
Je krijgt ook een indruk van hoe het proces van invoering in jouw organisatie eruit kan zien, wat remmende factoren kunnen zijn en wat juist versnellende factoren bij invoering. Ook medezeggenschap (sociocratie als alternatief voor OR) en governance komen aan de orde.

Dankzij deze training kan ik beter reflecteren op de organisatie die ik mede heb opgezet. […] Het is tijd voor meer grip op wat we hebben gebouwd. Ik zie nu hoe ik een volgende stap kan zetten.’

Jette Schneider, cultureel ondernemer

De training beslaat 5 online bijeenkomsten. In de 5 dagdelen (plus een introductiedag) leer je online op sociocratische manier vergaderingen leiden, daarna volgt het leiden van teams, en tot slot het leiden van organisaties. De data zijn in november en december.

Het complete programma van de training Sociocratisch leiden van organisaties vind je hier.
Deze training is de derde etappe in een traject. Eerdere stappen zijn Sociocratisch leiden van vergaderingen en Sociocratisch leiden van teams naar leiding geven aan een organisatie.

Heb je vragen over deze cursus? Bel met Jayne Slot, 06-54355468 of mail haar.