Onderweg
Waar was SCN?

De afgelopen maanden waren we in diverse organisaties aan het werk, in binnen- en buitenland. Een kleine greep.

België
In september waren we in Brussel. Daar gaven het Nederlandse en Belgische Centrum gezamenlijk een verdiepende cursus over het sociocratisch functioneringsgesprek. Geïnteresseerde was een afdeling van een grote internationale financiële instelling die al met SKM werkt. Deze manier geeft onder meer een completer beeld van de sociale omgeving van de medewerker: ook collega’s en personen aan wie de medewerker leiding geeft, bespreken het functioneren. De ervaringen waren positief: het meedenken en mede verantwoordelijkheid dragen voor de eigen ontwikkeling en voor de organisatie werden zeer gewaardeerd.

Oostenrijk
In het Weense Centrum vond de laatste module plaats van de opleiding tot scholingsdeskundige. Zo’n zestien Duitstalige trainers rondden die af: zij zijn nu in staat een team te leren hoe de methode te gebruiken. Deze trainers gaan nu door naar de opleiding tot organisatiedeskundige. Als ze dat zijn, kunnen ze niet alleen een team scholen en begeleiden, maar ook een organisatie. (NB: deze opleidingen verzorgen wij ook in Nederland.)

Nederland
In Nederland is een adviesbureau begonnen met een pilot SKM. Bij het bedrijf, dat zijn klanten helpt lerende organisaties te worden, werken circa twintig mensen. Er zijn twee kringen gevormd die scholing en begeleiding krijgen.