Willkommen in Wien
International Conference 2016

Circus Sociocratie pakt zijn koffers om neer te strijken in Wenen. Deelnemers aldaar zijn volgend jaar juni welkom bij de International Conference 2016.

Organisator is ditmaal het Soziokratie Zentrum Österreich, dat sinds 2013 deel uitmaakt van The Sociocracy Group. Van 23-27 juni opent dit Centrum zijn deuren. De laatste twee dagen zijn voor leden van het internationale netwerk. Op de algemene dagen staan bezoeken op het programma aan organisaties die met SKM werken, onder meer diverse woongroepen. Het wonen in georganiseerd verband is in Oostenrijk zeer ingeburgerd: het Soziokratie Zentrum Österreich begeleidde projecten met zeventig bewoners. De te bezoeken organisaties laten graag zien welke voordelen werken met SKM hen oplevert.

Houd de site van het SCÖ in de gaten voor meer informatie.

Conference 2015: To lead or not to lead
De International Conference 2016 werd aangekondigd in Doorn, tijdens de editie van 2015. In juni kwamen daar een veertigtal deelnemers bij elkaar om te denken en te doen over het thema ‘To lead or not to lead’, over het geven én ontvangen van leiding.

SKM hamert immers niet alleen op het leiden van processen, inclusief die binnen jezelf (‘kan ik consent geven aan dit voorstel?’). De methode gaat er ook van uit dat je leiding kunt ontvángen. De kans is groot dat er boven jou en je kring een andere kring staat die kaders bepaalt waarbinnen jouw kring beleid mag maken. Leiding accepteren van dat niveau hoort er ook bij.

SKM is daardoor niet alleen je eigen zin doen, het is ook ‘meer doen met ongeveer’: kunnen leven met dingen die niet precies gaan zoals je in je hoofd had, maar die je ook goed genoeg vindt. En kun je daar echt níet mee leven, dan kan de afgevaardigde van je kring de bezwaren inbrengen in de naasthogere kring (het niveau boven jouw kring).

‘Leiden is helpen’, stelde de moderator van de dag, Gilles Charest, directeur van het Canadese Sociogest, dat ook deel uitmaakt van The Sociocracy Group. ‘En leiden is ook: het doel bereiken dat een team zich heeft gesteld.’ Zo dient leiden in de SKM het gezamenlijk doel. Deelnemers ervoeren dat in Doorn aan den lijve, door diverse oefeningen (zie foto).