Zo gaat-ie beter

Sociocratisch vergaderen is een vak apart. Een tip om de bijeenkomsten nog productiever te maken. Deze keer een slimmigheidje bij het houden van rondes.

In de sociocratische vergadering houdt de gespreksleider vaak rondes. Dan doe je als kringlid om de beurt je zegje. Dat brengt rust in de vergadering. Niemand hoeft te vechten om het woord te krijgen. Het maakt de vergadering ook rijker, omdat iedereen iets bijdraagt, en niet alleen de makkelijke praters. ‘Tijdens de ronde evolueert je mening’, constateerde een medewerker in haar zorgteam met twintig collega’s: ze zag meer kanten van de zaak dan alleen haar eigen invalshoek, en vond het belangrijk dat die ook meetelden bij het besluit. Resultaat van al die uitwisseling: er rolt een besluit uit waar iedereen zich in kan vinden en dat iedereen wil uitvoeren. ‘Het wonder van de ronde’, noemen we het ook wel.

Spannend

Toch kunnen ook die rondes spannende momenten kennen. Als je als eerste het woord krijgt bijvoorbeeld. Dat voelt anders dan wanneer je verderop in de ronde het woord krijgt, als die al op gang is. En je zal maar net links naast een gespreksleider zitten… die altijd links van zichzelf het rondje begint.

Ook niet zo handig: een gespreksleider die de leidinggevende altijd als eerste het woord geeft. De kans bestaat dan toch dat die zijn of haar stempel drukt op wat de anderen zullen zeggen. Het kan dan moeilijker zijn om te zeggen wat je écht denkt. En zo houd je misschien waardevolle informatie voor je, terwijl die wel relevant is.

Onze tip: varieer!

Onze tip: begin steeds bij iemand anders. Dan neemt telkens een ander de ‘sprong in het diepe’. Het houdt deelnemers ook bij de les: wie weet krijg ik nu als eerste het woord. Ze zijn dan ook vrijer om hun gedachten te formuleren, als niemand anders nog iets heeft gezegd. Door steeds te variëren wordt ook duidelijk: iedereen is even belangrijk, ieders inbreng telt. Dat komt het besluit dat je als kring met elkaar neemt, ten goede.

Succes bij je volgende vergadering!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *